Α.Σ. "ΑΝΕΜΟΣ"



Το Φεστιβάλ του Μέσο-Φθινοπώρου [κιν.: Zhongqiu Jie 中秋节], ονομάζεται επίσης Φεστιβάλ Σελήνης ή Φεστιβάλ Φεγγαρόπιτας. Γιορτάζεται την 15η μέρα του 8ου μήνα του παραδοσιακού κινεζικού σεληνιακού ημερολογίου και είναι το δεύτερο πιο σημαντικό φεστιβάλ στην Κίνα μετά την Κινεζική Πρωτοχρονιά.

Το Φεστιβάλ του Μέσο-Φθινοπώρου είναι μια οικογενειακή γιορτή, η οποία γιορτάζεται την ημέρα που το φεγγάρι είναι το πιο μεγάλο και πιο φωτεινό του έτους. Για τους κινέζους η πανσέληνος συμβολίζει την ευημερία, την ευτυχία και την οικογένεια.

Στην Κίνα, είναι μια γιορτή συγκομιδής ρυζιού και πολλών φρούτων. Πραγματοποιούνται τελετές τόσο για να ευχαριστήσουν για τη συγκομιδή όσο και για να ενθαρρύνουν το φως που δίνει τη συγκομιδή να επιστρέψει ξανά το επόμενο έτος.

Είναι επίσης μια περίοδος επανένωσης για τις οικογένειες, ιδίως αυτές που ζουν μακριά, όπου μαζεύονται σε δείπνο, φτιάχνοντας “φεγγαρόπιτες” [κιν.: yuèbǐng 月饼], στρογγυλά μικρά κέικ με γέμιση, που συμβολίζει την οικογενειακή συγκέντρωση και ανάβοντας χάρτινα φαναράκια.

Φέτος, το 2022, το Φεστιβάλ πέφτει στις 10 Σεπτεμβρίου και για τους κινέζους είναι 3ημερη επίσημη αργία από τις 10 έως τις 12 Σεπτεμβρίου.

Το Φεστιβάλ του Μέσο-Φθινοπώρου έχει ιστορία πάνω από 3.000 χρόνια. Προήλθε από το έθιμο της λατρείας της φθινοπωρινής Σελήνης, για να την ευχαριστήσουν για τη συγκομιδή. Στη διαδικασία των πολιτιστικών και ιστορικών εξελίξεων, εμπλουτίστηκε με περισσότερα νοήματα, όπως οικογένειες που συγκεντρώνονται και προσεύχονται για καλή υγεία και ευτυχία.

Ως το δεύτερο πιο σημαντικό φεστιβάλ στην Κίνα, το φεστιβάλ του μέσο-φθινοπώρου γιορτάζεται με πολλούς παραδοσιακούς τρόπους.

Δείπνο με την οικογένεια
Το στρογγυλό σχήμα του φεγγαριού αντιπροσωπεύει την επανένωση της οικογένειας στη σκέψη των Κινέζων. Οι οικογένειες θα δειπνήσουν μαζί το βράδυ του Φεστιβάλ και η 3ημερη επίσημη αργία είναι για να μπορέσουν εκείνοι που εργάζονται σε διαφορετικά μέρη, να έχουν αρκετό χρόνο για να επανενωθούν με τις οικογένειες τους.

Κέικ Φεγγαριού
Είναι το πιο αντιπροσωπευτικό φαγητό του Μέσο-Φθινοπώρου. Το στρογγυλό τους σχήμα και η γλυκιά γεύση τους συμβολίζουν την πληρότητα και τη γλυκύτητα. Οι Κινέζοι τρώνε φεγγαρόπιτες μαζί με την οικογένεια τους ή χαρίζουν φεγγαρόπιτες σε συγγενείς ή φίλους, για να εκφράσουν την αγάπη τους και τις καλύτερες ευχές τους.

Απολαμβάνοντας τη Σελήνη
Η πανσέληνος είναι το σύμβολο των οικογενειακών συνενώσεων στην κινεζική κουλτούρα. Λέγεται, συναισθηματικά, ότι «το φεγγάρι τη νύχτα του Φεστιβάλ του Μέσο-Φθινοπώρου είναι το πιο φωτεινό και το πιο όμορφο».

Οι Κινέζοι συνήθως στρώνουν τραπέζι έξω από τα σπίτια τους και κάθονται μαζί για να θαυμάσουν την πανσέληνο ενώ απολαμβάνουν νόστιμα φεγγαρόπιτα. Οι γονείς με μικρά παιδιά λένε συχνά τον θρύλο της νεράιδας Τσανγκ Ο [κιν.: Cháng'é 嫦娥], που πέταξε στο φεγγάρι, έχοντας συντροφιά ένα λευκό κουνέλι. Τα παιδιά προσπαθούν να βρουν το σχήμα της νεράιδας στο φεγγάρι.

Υπάρχουν πολλά κινέζικα ποιήματα που υμνούν τις ομορφιές του φεγγαριού και εκφράζουν τη λαχτάρα των ανθρώπων για τους φίλους και τις οικογένειες τους στο Φεστιβάλ του Μέσο-Φθινοπώρου.

Φαναράκια του Μέσο-Φθινοπώρου
Τα φανάρια είναι ένα αξιοσημείωτο μέρος του Φεστιβάλ. Οι άνθρωποι φτιάχνουν φανάρια, κουβαλούν φανάρια για να κοιτάζουν το φεγγάρι, κρεμούν φανάρια σε δέντρα ή σπίτια, απελευθερώνουν φανάρια στον ουρανό ή επισκέπτονται δημόσιες εκθέσεις φαναριών.

Τα φανάρια συνδέονται με το φεστιβάλ από τη δυναστεία των Τανγκ (618–907), πιθανώς λόγω του παραδοσιακού συμβολισμού τους της τύχης, του φωτός και της οικογενειακής συνοχής.

Τα φανάρια στο Φεστιβάλ του Μέσο-Φθινοπώρου έχουν πολλά σχήματα και μπορούν να μοιάζουν με ζώα, φυτά ή λουλούδια. Μια παράδοση είναι να γράφουμε αινίγματα σε φανάρια, έτσι ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να απολαμβάνουν να τα λύνουν με φίλους ή οικογένεια.

Στη σύγχρονη εποχή, εκτός από τις παραδοσιακές δραστηριότητες, πολλοί Κινέζοι στέλνουν κόκκινους φακέλους στο WeChat.

Καλό Μέσο-Φθινόπωρο!
[κιν.: Zhōng qiū kuài lè! 中秋快乐!, καντ.: zung1 cau1 faai3 lok6]






Σας Υπενθυμίζουμε ότι: Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του shaoliwind.gr, διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά και μόνο για προσωπική χρήση. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, άνευ εγγράφου αδείας του shaolinwind.gr συμφώνως προς τη Νομική Βάση περί πνευματικής ιδιοκτησίας, συγγενικών δικαιωμάτων και πολιτιστικών θεμάτων και κυρίως του Ν. 2121/93, αρ. 66Α ή νεωτέρου αυτού. Παρακαλούμε σημειώσατε ότι παραβίαση των πνευματικών ή οποιονδήποτε άλλων προστατευόμενων δικαιωμάτων μας μπορεί να οδηγήσει σε αστικές ή ποινικές διαδικασίες εναντίον σας.

Ανακοίνωση νομικού περιεχομένου.
Οι πληροφορίες που περιέχει ο παρών ιστότοπος υπόκεινται σε δήλωση Προσωπικών δεδομένων - GDPR, σε επιφύλαξη δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και σε όρους και προϋποθέσεις χρήσης.