Α.Σ. "ΑΝΕΜΟΣ"



Το Φεστιβάλ Βάρκας του Δράκου είναι μια παραδοσιακή κινεζική γιορτή που πέφτει την πέμπτη ημέρα του πέμπτου σεληνιακού μήνα, που φέτος γιορτάζεται στις 3 Ιουνίου 2022, με τρεις ημέρες αργίας.

Το Φεστιβάλ Βάρκας του Δράκου είναι ένα από τα τέσσερα κορυφαία παραδοσιακά κινεζικά φεστιβάλ, μαζί με το Φεστιβάλ της Άνοιξης, την Ημέρα Καθαρισμού των Τάφων και το Φεστιβάλ του μέσο-φθινοπώρου.

Ονομάζεται Φεστιβάλ Βάρκας του Δράκου [κιν.: Lóngzhōu jié 龙舟节], λόγω της στενής σχέσης του με τις βάρκες δράκων. Οι Κινέζοι αποδίδουν μεγάλη πολιτιστική σημασία στους δράκους. Οι δύο κύριες δραστηριότητες κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ είναι η κατανάλωση ζυμαρικών ρυζιού [κιν.: Zòngzi 粽子] και οι αγώνες σκαφών, και τα δύο σχετίζονται με δράκους.

Ονομάζεται επίσης και Τουάνου [κιν.: Duānwǔ jié 端午节], όπου Τουάν σημαίνει «έναρξη» και Ου «μεσημέρι» ή «πέμπτος μήνας» και σηματοδοτεί την αρχή του φεστιβάλ στα μέσα του καλοκαιριού. Άλλη μια ονομάσία είναι και το Πέντε Πέντε Φεστιβάλ, [κιν.: Chóng wǔ jié 重五节], αφού γιορτάζεται την πέμπτη ημέρα του πέμπτου σεληνιακού μήνα.

Γιατί είναι όμως τόσο σημαντικό αυτό το Φεστιβάλ; Πολλοί πιστεύουν ότι γιορτάζεται σε ανάμνηση του θανάτου του διάσημου Κινέζου ποιητή και υπουργού της περιόδου των Εμπόλεμων κρατών, Τσι Γιουέν [κιν.: Qū Yuán 屈原,  340-278 πΧ], γνωστού για τον πατριωτισμό και τη συνεισφορά του στην κλασική ποίηση, ο οποίος τελικά έγινε εθνικός ήρωας. Ο Τσιγιουέν πνίγηκε στον ποταμό Μίλουο [κιν.: Mìluójiāng汨罗江] την 5η ημέρα του 5ου κινεζικού σεληνιακού μήνα, όταν η αγαπημένη του πολιτεία Τσου έπεσε στην Πολιτεία Τσιν. Οι ντόπιοι προσπάθησαν απεγνωσμένα να σώσουν τον Τσιγιουέν ή να ανακτήσουν το σώμα του, χωρίς αποτέλεσμα. Για να τιμήσουν τη μνήμη του Τσιγιουέν, κάθε πέμπτη ημέρα του πέμπτου σεληνιακού μήνα, οι άνθρωποι χτυπούσαν τύμπανα και κωπηλατούσαν με βάρκες στο ποτάμι, όπως έκαναν κάποτε για να κρατήσουν μακριά τα ψάρια και τα κακά πνεύματα από το σώμα του.

Ωστόσο, σύμφωνα με έναν άλλο θρύλο το Φεστιβάλ Βάρκας του Δράκου ξεκίνησε πριν από το θάνατο του Τσιγιουέν. Η αρχαιότερη προέλευση του σχετίζεται με τον πέμπτο σεληνιακό μήνα που ήταν γνωστός στους αρχαίους ως «μήνας του δηλητηρίου», επειδή τα επίφοβα «πέντε δηλητηριώδη πλάσματα» [κιν.: wǔdú 五毒] κάνουν την εμφάνιση τους αυτόν τον μήνα, με τις πρώτες ζεστές μέρες του καλοκαιριού, οι άνθρωποι αρρώσταιναν εύκολα και εξαπλώνονταν επιδημίες. Αυτό έκανε τον μήνα να φαίνεται κακός, έτσι οι άνθρωποι στην αρχαιότητα τον θεωρούσαν σημαντική περίοδο για την πρόληψη ασθενειών και την απομάκρυνση των κακών πνευμάτων. Ως εκ τούτου, το Φεστιβάλ Βάρκας του Δράκου θεωρήθηκε αρχικά ως ένα παραδοσιακό φεστιβάλ ιατρικής και υγείας. Είναι παραδοσιακά μια γιορτή για να έρθουν οι άνθρωποι (τελετουργικά) ενάντια σε ασθένειες και δηλητηριώδη έντομα, σαρανταποδαρούσες, σκορπιούς, φίδια, φρύνους και αράχνες.

Η πέμπτη ημέρα του πέμπτου μήνα πιστεύεται ότι είναι μια πολύ δυσοίωνη ημέρα. Την ημέρα αυτή, οι άνθρωποι έβαζαν αψιθιά και καλάμια στην πόρτα και φορούσαν μυρωδάτα πουγκάκια [κιν.: Xiāng bāo 香包]. Δεδομένου ότι το σχήμα των φύλλων καλαμιάς μοιάζει με αυτό του ξίφους και λόγω της έντονης μυρωδιάς του βοτάνου, πιστεύεται ότι η καλαμιά μπορεί να κρατήσει μακριά τα παράσιτα καθώς και τα κακά πνεύματα. Έτσι, το Φεστιβάλ Βάρκας του Δράκου ονομάζεται επίσης «Φεστιβάλ της Καλαμιάς» [κιν.: Chāngpú Jié 菖蒲节].

Τα έθιμα του Φεστιβάλ διακρίνονται στην λατρεία του δράκου και των ηρώων, όπως ο Τσιγιουέν, με δραστηριότητες που περιλαμβάνουν αγώνες με βάρκες δράκου και κατανάλωση κολλώδους ρυζιού και στο να απομακρυνθούν τα κακά και να κρατηθούν οι άνθρωποι υγιείς, με δραστηριότητες με περιλαμβάνουν μπάνιο σε παρασκευάσματα βοτάνων, κρέμασμα αψιθιάς και καλαμιού και κατανάλωση κινέζικου κρασιού.
Τέλος, όπως σε κάθε φεστιβάλ, οι Κινέζοι έχουν κατάλληλους χαιρετισμούς. Έτσι και στο Φεστιβάλ Βάρκας του Δράκου οι άνθρωποι χαιρετιούνται μεταξύ τους λέγοντας «Ευτυχισμένο Φεστιβάλ Βάρκας του Δράκου» [κιν.: Duānwǔjié kuàilè 端午快乐].






Σας Υπενθυμίζουμε ότι: Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του shaoliwind.gr, διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά και μόνο για προσωπική χρήση. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, άνευ εγγράφου αδείας του shaolinwind.gr συμφώνως προς τη Νομική Βάση περί πνευματικής ιδιοκτησίας, συγγενικών δικαιωμάτων και πολιτιστικών θεμάτων και κυρίως του Ν. 2121/93, αρ. 66Α ή νεωτέρου αυτού. Παρακαλούμε σημειώσατε ότι παραβίαση των πνευματικών ή οποιονδήποτε άλλων προστατευόμενων δικαιωμάτων μας μπορεί να οδηγήσει σε αστικές ή ποινικές διαδικασίες εναντίον σας.

Ανακοίνωση νομικού περιεχομένου.
Οι πληροφορίες που περιέχει ο παρών ιστότοπος υπόκεινται σε δήλωση Προσωπικών δεδομένων - GDPR, σε επιφύλαξη δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και σε όρους και προϋποθέσεις χρήσης.
Φεστιβάλ Βάρκας του Δράκου