Α.Σ. "ΑΝΕΜΟΣ"



Μπορεί για εμάς ο χειμώνας να ξεκινάει 21 Δεκέμβρη, για τους κινέζους όμως μόλις ξεκίνησε. Σύμφωνα με το παραδοσιακό κινέζικο σεληνιακό ημερολόγιο το έτος χωρίζεται σε 24 περιόδους. Η 19η ηλιακή περίοδος του έτους που ξεκινά φέτος στις 7 Νοεμβρίου και λήγει στις 21 Νοεμβρίου, σηματοδοτεί την έναρξη του χειμώνα [κιν.: 立冬, lìdōng]. Ο χειμώνας έρχεται και η συγκομιδή του φθινοπώρου πρέπει να αποθηκευτεί.

Στην αρχαιότητα, οι Κινέζοι θεωρούσαν τη περίοδο αυτή ως αρχή του χειμώνα και ας μην ήταν ακόμα μετεωρολογικά η ώρα του. Οι τέσσερις απαρχές των εποχών ήταν σημαντικές γιορτές στην αρχαιότητα. Πριν από την έναρξη του χειμώνα, ο αυτοκράτορας έκανε μπάνιο και σταματούσε να τρώει κρέας. Την ημέρα εκείνη, ο αυτοκράτορας οδηγούσε τους αξιωματούχους του στα προάστια για τον εορτασμό του «καλωσορίσματος του χειμώνα».

Σύμφωνα με το θρύλο, στο τέλος της δυναστείας των Ανατολικών Χαν, ο «Σοφός Ιατρός» Ζανγκ Ζονγκτζίνγκ έσωσε πολλούς ανθρώπους στην επαρχία Χονάν από μια επιδημία τύφου και τα αυτιά τους από κρυοπαγήματα την αρχή του χειμώνα.

Μαγείρευε αρνί, καυτερές πιπεριές και μυρωδικά για να διώξει το κρύο και να αυξήσει τη θερμότητα του σώματος. Τύλιξε αυτά τα υλικά σε μια φλούδα ζύμης και τα έκανε σε σχήμα αυτιού. Από τότε, οι άνθρωποι έμαθαν να φτιάχνουν το φαγητό που έγινε γνωστό ως «νταμπλ». Σήμερα εξακολουθεί να υπάρχει ένα ρητό που λέει "Φάε ζυμαρικά την έναρξη της ημέρας του χειμώνα, αλλιώς τα αυτιά σου θα παγώσουν".

Εξοικονόμηση ενέργειας για το νέο έτος. Την πρώτη μέρα της έναρξης του χειμώνα, υπάρχει ένα έθιμο, «τρέφοντας τον χειμώνα», στη Νοτιοανατολική Κίνα σε μέρη όπως οι επαρχίες Φουτζιάν, Γκουανγκντόνγκ και Ταϊβάν. Για να προετοιμαστούν για τον επερχόμενο κρύο χειμώνα, οι άνθρωποι εκεί θέλουν να τρώνε τροφές με πολλές θερμίδες, όπως κοτόπουλο, πάπια, μοσχάρι, πρόβειο κρέας και ψάρι, τα οποία είναι συνήθως μαγειρεμένα με τέσσερα κινέζικα βότανα (αγγελική, τσουάν σιόνγκ, παιώνια και ρεμάνια).

Στο Τιεντζίν, την πρώτη μέρα της έναρξης του χειμώνα, οι άνθρωποι τρώνε ζυμαρικά γεμιστά με κινέζικες κολοκύθες. Είναι ένα κοινό λαχανικό στη Βόρεια Κίνα. Γενικά, οι κολοκύθες αγοράζονται το καλοκαίρι και αποθηκεύονται μέχρι την αρχή του χειμώνα.

Φυσικά δεν παραλείπεται και η προσφορά στους προγόνους






Σας Υπενθυμίζουμε ότι: Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του shaoliwind.gr, διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά και μόνο για προσωπική χρήση. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, άνευ εγγράφου αδείας του shaolinwind.gr συμφώνως προς τη Νομική Βάση περί πνευματικής ιδιοκτησίας, συγγενικών δικαιωμάτων και πολιτιστικών θεμάτων και κυρίως του Ν. 2121/93, αρ. 66Α ή νεωτέρου αυτού. Παρακαλούμε σημειώσατε ότι παραβίαση των πνευματικών ή οποιονδήποτε άλλων προστατευόμενων δικαιωμάτων μας μπορεί να οδηγήσει σε αστικές ή ποινικές διαδικασίες εναντίον σας.

Ανακοίνωση νομικού περιεχομένου.
Οι πληροφορίες που περιέχει ο παρών ιστότοπος υπόκεινται σε δήλωση Προσωπικών δεδομένων - GDPR, σε επιφύλαξη δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και σε όρους και προϋποθέσεις χρήσης.