Μεγάλος ντόρος γίνεται στις μέρες μας για την αυτοάμυνα. Όχι μόνο γιατί οι καιροί το απαιτούν, αλλά και γιατί οι Συμβατικές Πολεμικές Τέχνες το έχουν γυρίσει στο σπορ, το θέαμα και λοιπά, αφήνοντας κατά μέρος τον πρωταρχικό λόγο για τον οποίο δημιουργήθηκαν. Την μάχη. Ευτυχώς, το Σαολίν Κουνγκ Φου διατηρεί ακόμα τα χαρακτηριστικά που το καθιστούν μαχητικό και κατάλληλο και για αυτοάμυνα. Παρακάτω, αναφέρουμε μερικούς λόγους που το αποδεικνύουν, γιατί το Σαολίν Κουνγκ Φου ΜΠΟΡΕΙ να χρησιμοποιηθεί και για αυτοάμυνα.

Δεν εστιάζει στις ψηλές κλοτσιές
Χρειαζόμαστε και τα δύο πόδια για να έχουμε σταθερότητα. Η σταθερή στάση και οι χαμηλές κλοτσιές είναι πιο αποτελεσματικές στην αυτοάμυνα.

Δεν εστιάζει στη μάχη στο έδαφος
Το έδαφος είναι το τελευταίο μέρος που θα ήθελε κανείς να βρίσκεται σε κατάσταση αυτοάμυνας. Το έδαφος, δεν έχει σχέση με το προστατευμένο περιβάλλον του ρινγκ, όπου ισχύουν οι αθλητικοί κανόνες, το πάτωμα είναι μαλακό, απαγορεύονται τα δαγκώματα, το χτύπημα στα μάτια, η επίθεση και από δεύτερο και τρίτο άτομο, η χρήση όπλων, ραβδί, μαχαίρι κλπ, κλπ. Η πτώση στο έδαφος μας αφήνει ευάλωτους. Δεν μπορούμε να διατηρήσουμε ούτε την στοιχειώδη απόσταση ασφαλείας.

Δεν επικεντρώνεται στην επίθεση
Αναπηδώντας γύρω από έναν αντίπαλο, ψάχνοντας που θα είναι ανοικτός για να κερδίσουμε τον πόντο, δεν είναι στη φιλοσοφία του Σαολίν Κουνγκ Φου. Στο Σαολίν Κουνγκ Φου, τα χτυπήματα είναι γρήγορα, απρόσμενα και δεν έχουν από πριν χορογραφηθεί.

Δεν επικεντρώνεται στο νοκάουτ
Το να προσπαθούμε να βγάλουμε νοκάουτ κάποιον πιο σωματώδη και πιο δυνατό από εμάς, με μία δυνατή γροθιά στο κεφάλι, δεν είναι εύκολο πράγμα. Στο Σαολίν Κουνγκ Φου υπάρχουν χτυπήματα σε ευαίσθητες περιοχές του σώματος, όπως ο λαιμός, η βουβωνική χώρα κλπ, που είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να σταματήσουμε κάποιον, όταν κινδυνεύουμε. Παράλληλα, γνωρίζουμε να προστατεύουμε και τις δικές μας ευαίσθητες περιοχές, ιδιαίτερα τα μάτια, τον αυχένα κλπ.

Δεν απαιτεί προστατευτικό εξοπλισμό
Στο Σαολίν Κουνγκ Φου το χέρι είναι γυμνό, χωρίς γάντια, με αποτέλεσμα να μπορεί εύκολα να εκτελέσει τεχνικές που είναι πιο κοντά στην νοοτροπία της αυτοάμυνας, όπως να τραβήξει μαλλιά, να γδάρει κλπ. Έρευνες έχουν δείξει, ότι αθλητές που έχουν συνηθίσει να μάχονται με προστατευτικά, σε περίπτωση αυτοάμυνας, χωρίς την χρήση προστατευτικών, μπορεί να τραυματιστούν σοβαρά.

Οι κανόνες του Σαολίν Κουνγκ Φου βασίζονται στην Ηθική
Συνήθως οι κανόνες στους αγώνες πολεμικών τεχνών, ευνοούν το μεγαλύτερο, ισχυρότερο αντίπαλο. Ένα μικρότερο άτομο για να αντεπεξέλθει, θα πρέπει να επιτεθεί σε μαλακούς στόχους, όπως τα μάτια, ο λαιμός, η βουβωνική χώρα κλπ. Δεν χρειάζεται όμως επιβολή κανόνων όπως η απαγόρευση χτυπημάτων στα γεννητικά, στα μάτια, στο λαιμό, δαγκωνιές, κουτουλιές, τράβηγμα μαλλιών και μια σειρά ακόμα απαγορεύσεων, καθώς ο μαχητής του Σαολίν Κουνγκ Φου, καλλιεργεί πρωτίστως την ηθική του και διακρίνεται για την ενάρετη συμπεριφορά του.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΜΑΣ

«ΣΑΟΛΙΝ ΚΟΥΝΓΚ ΦΟΥ ΑΘΗΝΑ»
Ομάδα Ανάπτυξης Σαολίν Κουνγκ Φου Ηλιούπολης
«ΑΝΕΜΟΣ»


Tο Σωματείο μας τελεί υπό την Αιγίδα του ΕΠΟΚΕΣ, την αποκλειστική διαχείριση του ΠΟΚΕΣΑ, συνεργάζεται με την Ελληνική Ομοσπονδία Σαολίν, την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Σαολίν, την Ελληνική Ομοσπονδία Πολεμικών Τεχνών και είναι Μέλος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γουσου - Κουνγκ Φου, με μοναδικό στόχο τη διάδοση των Τεχνών του Σαολίν.

Διεύθυνση: Γραβιάς 5, Ηλιούπολη 16343
Κινητό: +30 6906505860
Επίσημη Σελίδα Facebook | Επίσημη Σελίδα Twitter | E-mail: info@shaolinwind.gr