Το 1978, όταν ο Δρ Gabe Mirkin επινόησε τον όρο RICE [Rest, Ice, Compression, and Elevation] - Ακινησία, Πάγος, Συμπίεση και Ανύψωση - ήταν το χρυσό πρότυπο για τη θεραπεία αθλητικών τραυματισμών. Όμως τώρα, λιώνει η εποχή των πάγων και μια σειρά από μελέτες δείχνουν ότι η θεραπεία τραυματισμών με κρυοθεραπεία και ολική ακινησία, μπορεί πραγματικά να καθυστερήσουν την ίαση, κάτι στο οποίο φαίνεται να συμφωνεί ακόμη και ο Δρ Mirkin.

H μη χρήση πάγου σε έναν τραυματισμό είναι μια επίμαχη άποψη, επειδή όλοι βάζουν πάγο, συμπεριλαμβανομένων των αθλητών, προπονητών και ιατρών. Η νέα γραμμή σκέψης έχει προκαλέσει εκτεταμένες συζητήσεις μεταξύ των εμπειρογνωμόνων που έχουν στηριχθεί στη μέθοδο RICE για δεκαετίες.

Ο πάγος υπήρξε το πρότυπο στη θεραπεία για τους πονεμένους μύες και τους τραυματισμούς, επειδή βοηθά στην ανακούφιση από τον πόνο και το πρήξιμο μειώνοντας τον κίνδυνο φλεγμονής. Αλλά τα σημερινά στοιχεία δείχνουν ότι η φλεγμονή είναι η πρώτη φυσική αντίδραση του σώματος για την επισκευή των ιστών, και χωρίς αυτήν δεν επέρχεται η ίαση.

Η εφαρμογή πάγου προκαλεί συστολή των αιμοφόρων αγγείων γύρω από τον τραυματισμό, με αποτέλεσμα να έχουμε διακοπή της ροής του αίματος που φέρνει τα φλεγμονώδη κύτταρα στην τραυματισμένη περιοχή και τα οποία απαιτούνται για τη θεραπεία. Τα αγγεία δεν επανέρχονται στην κανονική τους λειτουργία, ακόμη και μετά από την πάροδο αρκετών ωρών από την τοποθέτηση του πάγου στην πάσχουσα περιοχή. Μειωμένη ροή του αίματος μπορεί να προκαλέσει νέκρωση του ιστού και να οδηγήσει ακόμη και σε μόνιμη βλάβη των νεύρων. Επιπλέον, ο πάγος μειώνει την αίσθηση του πόνου, κάτι που πρέπει να υπάρχει γιατί αποτελεί προειδοποίηση για επιπλέον τραυματισμό από την κίνηση που μπορεί να είναι επιβλαβής.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Strength and Conditioning Research εξέτασε την επίδραση της τοποθέτησης πάγου στην μυϊκή βλάβη. Τα δεδομένα από τη μελέτη έδειξαν ότι η εφαρμογή πάγου καθυστερεί την ανάκαμψη και δεν θα πρέπει να είναι η πρώτη επιλογή της θεραπείας για τους τραυματισμούς. Μετά την χρήση πάγου παρατηρήθηκε άμεση αύξηση του οιδήματος και οι δείκτες της μυϊκής βλάβης αυξήθηκαν.

Και η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Sports Medicine, τον Ιούνιο του 2013, έδειξε ότι η εφαρμογή πάγου σε ένα τραυματισμό αν και μειώνει αρκετά το οίδημα δεν επιφέρει τελικά γρηγορότερη αποκατάσταση στις ζημιές των μυών. Εάν η θεραπεία μειώνει τη φλεγμονή, καθυστερεί τελικά την ίαση. Αυτό ισχύει και για τη χρήση αντι-φλεγμονώδη αναλγητικών όπως η ιβουπροφαίνη.

Η φλεγμονή είναι η ίδια βιολογική διαδικασία που χρησιμοποιείται για να σκοτώσει τα μικρόβια σε περίπτωση ασθένειας ή λοιμώξεων. Αν τα μικρόβια μπουν στο σώμα το ανοσοποιητικό σύστημα στέλνει τις πρωτεΐνες και τα κύτταρα στην μολυσμένη περιοχή για να τα σκοτώσουν. Όταν οι μύες τραυματίζονται, το ανοσοποιητικό σύστημα στέλνει τα ίδια κύτταρα για την προώθηση της θεραπείας του κατεστραμμένου ιστού.

Τα φλεγμονώδη κύτταρα που ονομάζονται μακροφάγα απελευθερώνουν ορμόνες μέσα στους τραυματισμένους ιστούς που τους βοηθάνε να επουλωθούν. Εφαρμόζοντας πάγο για να μειωθεί το πρήξιμο, παρεμποδίζεται η φυσική διαδικασία του σώματος  στην απελευθέρωση των ορμονών και έτσι καθυστερεί η επούλωση. Αυτό φάνηκε σε μια μελέτη της Cleveland Clinic, που δημοσιεύθηκε στο Federation of American Societies for Experimental Biology, το Νοέμβριο του 2010. Το λεμφικό σύστημα θα αφαιρέσει με φυσικό τρόπο το πρήξιμο, όταν επιτευχθεί η θεραπεία.

Ο Δρ. Mirkin, ο οποίος έγραψε το βιβλίο Sportsmedicine το 1978, που εισήγαγε τη θεωρία RICE, δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι ένα τραυματισμένο άτομο θα πρέπει να σταματήσει την άσκηση, χωρίς να καταφεύγει σε πλήρη αδράνεια, δεδομένου ότι η απόλυτη ανάπαυση δεν διεγείρει την επισκευή των ιστών. Η απόλυτη ανάπαυση προκαλεί απώλειες στον μυικό ιστό, οπότε συνιστά τη χρήση ελαφριάς άσκησης ως ερέθισμα επιδιόρθωσης.

Ο Δρ. Mirkin, λέει ότι είναι αποδεκτή η εφαρμογή πάγου για την ανακούφιση του πόνου αμέσως μετά την εμφάνιση του τραυματισμού, αλλά μόνο για λίγο. Προτείνει τη χρήση πάγου για 10 λεπτά, αφαιρώντας τον πάγο για 20 λεπτά, και επαναλαμβάνοντας τη διαδικασία μία ή δύο φορές, αλλά τονίζει ότι δεν υπάρχει λόγος να συνεχιστεί περισσότερο από έξι ώρες μετά τον τραυματισμό. Αν ο τραυματισμός περιλαμβάνει σπασμένα οστά, απώλεια συνείδησης, ή αδυναμία να κινηθεί, ο τραυματίας πρέπει να μεταφερθεί στο γιατρό!

Σύμφωνα με το αμερικάνικο περιοδικό Sports Medicine, τον Ιανουάριο του 2004, ο πάγος μαζί με άσκηση μπορεί να αποτελέσουν αποτελεσματική θεραπεία στην αποκατάσταση και την επούλωση διαστρέμματος στον αστράγαλο.

Ένα νέο ακρωνύμιο, MCE, αντικαθιστά το παλιό στερεότυπο RICE, και αφήνει έξω την χρήση πάγου για τη θεραπεία τραυματισμών. MCE [Move safely when you can as much as you can, Compress, and Elevate]. Δηλαδή, Μετακίνηση με ασφάλεια, όταν γίνεται και για όσο μπορείτε, Συμπίεση και Ανύψωση. Η εποχή των παγετώνων λιώνει.

Πηγή: Ice Age Melting: Rice May No Longer Be the Treatment of Choice for Injuries

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΜΑΣ

«ΣΑΟΛΙΝ ΚΟΥΝΓΚ ΦΟΥ ΑΘΗΝΑ»
Ομάδα Ανάπτυξης Σαολίν Κουνγκ Φου Ηλιούπολης
«ΑΝΕΜΟΣ»


Tο Σωματείο μας τελεί υπό την Αιγίδα του ΕΠΟΚΕΣ, την αποκλειστική διαχείριση του ΠΟΚΕΣΑ, συνεργάζεται με την Ελληνική Ομοσπονδία Σαολίν, την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Σαολίν, την Ελληνική Ομοσπονδία Πολεμικών Τεχνών και είναι Μέλος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γουσου - Κουνγκ Φου, με μοναδικό στόχο τη διάδοση των Τεχνών του Σαολίν.

Διεύθυνση: Γραβιάς 5, Ηλιούπολη 16343
Κινητό: +30 6906505860
Επίσημη Σελίδα Facebook | Επίσημη Σελίδα Twitter | E-mail: info@shaolinwind.gr