Τι είναι το Σαολίν Κουνγκ Φου;

Η σχολή πολεμικών τεχνών των Σαολίν, είναι ένα βαθυστόχαστο σύστημα πολεμικών τεχνών με πλούσιο περιεχόμενο. Πολλές φορές αναφέρεται σαν "Σαολίν Γουσού" [κιν.: shàolín wǔshù 少林武术] κάτι που είναι εντελώς λανθασμένο και μη έγκυρο. Η σωστή αναφορά στις Πολεμικές Τέχνες του Σαολίν είναι Σαολίν Γου Κουνγκ [κιν.: shàolín wǔgōng 少林武功], Σαολίν Τσουάν Φα [κιν.: Shàolín Quánfǎ 少林拳法] ή έστω Σαολίν Κουνγκ Φου [κιν.: shàolín gōngfu 少林功夫] όπως έχει επικρατήσει στις μέρες μας. Πρέπει να γίνει κατανοητό πως οι πολεμικές τέχνες του Σαολίν, είναι μια ολοκληρωμένη Διδασκαλία που βασίζεται στο παραδοσιακό πολιτισμό του Ναού Σαολίν αλλά και την Κινέζικη κουλτούρα.

Πόσες φόρμες έχει το Σαολίν;

Σύμφωνα με τα διάφορα εγχειρίδια που προέρχονταν από το ναό Σαολίν, το Σαολίν Κουνγκ Φου περιλαμβάνει 708 σύνολα δεξιοτήτων [Κιν.: tàolù 套路], οι γνωστές μας φόρμες, από τις οποίες μόνο αρκετές δεκάδες είναι ευρέως γνωστές και εξασκούνται. Υπάρχουν επίσης 156 μοναδικά σύνολα άοπλης μάχης και όπλων, εξειδικευμένες τεχνικές του Σαολίν Κουνγκ Φου, όπως τεχνικές ενέργειας [Κιν.: qìgōng 气功], αρπαγών [Κιν.: qínná 擒拿], πάλης [Κιν.: gédòu 格斗], εξαρθρώσεων [Κιν.: xiè gǔ 卸骨], ζωτικών σημείων [Κιν.: diǎnxué 点穴], κλπ. Αυτό το ευρύ σώμα γνώσεων και δεξιοτήτων αποτελεί ένα τεράστιο και τεχνικά ταξινομημένο σύστημα, οργανωμένο με βάση τις ειδικές κατηγορίες και τα επίπεδα δυσκολίας.

Ποια η διαφορά Γου Σου και Γου Κουνγκ;

Ο όρος Γουσού αναφέρεται καθαρά στη πολεμική τέχνη. Για τους Σαολίν ο όρος Γου Κουνγκ είναι ειδική λέξη, καθώς το Σαολίν δεν είναι μόνο πολεμική τέχνη, αλλά και πνευματική καλλιέργεια. To Σαολίν Κουνγκ Φου [κιν.: Shǎolín wǔgōng 少林武功] έχει καταγεγραμμένη ιστορία κι αναπτύσσεται επί 1.500 χρόνια, ακόμη και σήμερα. Είναι παγκόσμια αναγνωρισμένο σαν η Κορυφαία και πιο Ευγενική Μορφή Μαχητικής Τέχνης. Ουσιαστικά το Σαολίν Κουνγκ Φου συμβολίζει την επικράτηση του πνεύματος, επί της ύλης. Μετατρέπει τα βίαια ένστικτα σε ανώτερη πνευματική λειτουργία μετασχηματίζοντας τα έτσι σε Πνευματική αξία.

Υπάρχουν ζώνες, βαθμίδες στο Σαολίν Κουνγκ Φου;

Μέχρι πρότινος δεν υπήρχαν βαθμίδες. Αυτό όμως έγινε αντικείμενο εκμετάλλευσης, δημιούργησε μια σωρεία δασκάλων και χιλιάδων μοναχών που αυτο-ονομάζονταν Σαολίν. Στην ανεξέλεγκτη αυτή κατάσταση, ο ναός Σαολίν αποφάσισε να δώσει ένα τέλος, με τη δημιουργία πολιτιστικών κέντρων ανά τον κόσμο, όπου τα μέλη θα πρέπει να έχουν πιστοποιημένα πλέον, όχι μόνο τη γνώση τους, αλλά και τον χρόνο εξάσκησης. Έτσι από το 2010, σε μία προσπάθεια διάδοσης του πολιτισμού του Σαολίν στο δυτικό κόσμο, εντάχθηκε το σύστημα αξιολόγησης για την ενθάρρυνση, την επιβράβευση αλλά και την εναρμόνιση με τις απαιτήσεις του μοντέρνου κόσμου.
Το Ελληνικό Σύστημα Αξιολόγησης [®Σαολίν Γου Κουνγκ Ντουάν Ουέϊ], έχει συσταθεί ειδικά από την Ελληνική Ομοσπονδία Σαολίν ώστε να προωθήσει την ανάπτυξη των πολεμικών τεχνών του Σαολίν, να ανυψώσει το επίπεδο στις τεχνικές και τη θεωρία των πολεμικών τεχνών του Σαολίν και να θεσπίσει ένα πρότυπο για την αξιολόγηση του τεχνικού επίπεδου των πολεμικών τεχνών του Σαολίν σε ολόκληρη την Ελληνική επικράτεια.

Κάθε πότε γίνεται αξιολόγηση προόδου;

Η Ελληνική Ομοσπονδία Σαολίν ανακοινώνει Αξιολογήσεις δύο φορές κάθε χρόνο. Οι Αξιολογήσεις ΔΕΝ είναι υποχρεωτικές. Όποιος επιθυμεί να συμμετέχει σε αξιολόγηση θα πρέπει να το δηλώσει με έγγραφη δήλωση προς την Ομοσπονδία και το Σύλλογο του. Τα Διπλώματα που παραδίδονται στους Επιτυχόντες, δημιουργούνται ακολουθώντας τις πιο μοντέρνες μεθόδους για το τύπωμα Πιστοποιητικών, χρησιμοποιούν Ψηφιακή Τεχνολογία Εκτύπωσης Λέιζερ και ειδικό χαρτί, για αποφυγή πλαστογραφίας και απομίμησης. Έχουν Μοναδικό Κωδικό Αριθμό και αναφέρουν το/τα Ονοματεπώνυμα των Δασκάλων που τους έχουν Διδάξει και σε ποιο επίπεδο έχουν φτάσει. Ελέγχονται ημερολογιακά για σωστή τήρηση των κανονισμών του Συστήματος αξιολόγησης ®Σαολίν Κουνγκ Φου Ντουάν Ουέϊ και καταγράφονται στο Επίσημο Αρχείο Πιστοποιήσεων της Ομοσπονδίας.

Πόσος χρόνος απαιτείται για την εκμάθηση του Σαολίν Κουνγκ Φου;

Το Σαολίν Κουνγκ Φου δεν περιορίζεται χρονικά ως προς τη μάθηση, γιατί απλά κάποιος μπορεί να μαθαίνει ακόμη κι όλη του τη ζωή.

Μήπως είμαι αρκετά μεγάλος για να ασχοληθώ με το Σαολίν Κουνγκ Φου;

Το Σαολίν Κουνγκ Φου δεν έχει όρια ηλικίας. Ποτέ δεν είσαι Μεγάλος για να πάψεις να μαθαίνεις. Όσοι ασχολούμαστε με αυτό γνωρίζουμε πως οι Δάσκαλοι μας συνεχίζουν ή συνέχιζαν να Διδάσκουν και να Διδάσκονται μέχρι τα βαθιά γεράματα τους. Σημασία έχει μόνο το γιατί θέλεις να ασχοληθείς με το Σαολίν Κουνγκ Φου και τι είσαι διατεθιμένος να κάνεις γι αυτό.

Σε πόσο καιρό θα πάρω την μαύρη ζώνη;

Αυτή είναι ίσως η πιο συνηθισμένη ερώτηση η οποία όμως κρύβει μια εντελώς εσφαλμένη αντίληψη. Ο κάτοχος της σίγουρα έχει αποκτήσει ικανότητες στη μάχη και φυσικά, όχι μόνο. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι μόλις άρχισε το πραγματικό ταξίδι στο Κόσμο του Σαολίν Κουνγκ Φου. Με την απόκτηση της μαύρης ζώνης [3ο Ντουάν Ανώτερου Επιπέδου] αποκτάς το δικαίωμα να αρχίσεις τις ουσιαστικές σπουδές σου, στις πολεμικές τέχνες του Σαολίν. Ουσιαστικά ολοκληρώνεις τη "Δοκιμαστική Περίοδο" και σοβαρά πλέον εμβαθύνεις στον δρόμο του Σαολίν Κουνγκ Φου. Το ταξίδι αυτό πιθανόν θα σου πάρει "μια ζωή" αλλά ξεκινά σε 4-5 χρόνια.

Πρέπει να είναι κανείς Βουδιστής για να ασχοληθεί με το Σαολίν Κουνγκ Φου;

Φυσικά και όχι. Η ενασχόληση με το Σαολίν Κουνγκ Φου, δεν προϋποθέτει βουδιστικό υπόβαθρο, ούτε απαιτεί γνώση αυτού. Τα εθιμοτυπικά της Κουλτούρας που διδάσκουμε έχουν να κάνουν με το σεβασμό στη Παράδοση και τους Δασκάλους που μας την μετέφεραν και όχι με θρησκεία ή κάτι απόκρυφο.

Σπάτε ξύλα, τσιμεντόλιθους, τούβλα κλπ;

Φυσικά και όχι. Φροντίζουμε να το αποφεύγουμε. Ο λόγος που κάποιοι το κάνουν είναι δικός τους και καλό είναι να τους ρωτήσετε. Συνήθως είναι πιο εντυπωσιακό θέαμα, λιγότερο ανιαρό από το να βλέπεις κάποιον να κάνει μια φόρμα, ή κάποιες τενικές. Δεν υιοθετούμε τέτοιου είδους πρακτικές, γιατί απλά δεν πιστεύουμε σε επιδείξεις, που εκμεταλλεύονται την άγνοια των θεατών γύρω από τη φύση των διάφορων υλικών και την αντοχή τους. Το Παραδοσιακό Σαολίν Κουνγκ Φου δεν έχει ανάγκη "Οικοδομικών Υλικών" για να παρουσιάσει τη πλούσια ύλη του.

Υπάρχουν μυστικές τεχνικές στις οποίες ασκούνται μόνο κάποιοι;

Υπάρχουν τεχνικές στις οποίες ασκούνται μόνο προχωρημένοι Σπουδαστές και Σπουδάστριες, αλλά δεν είναι μυστικές! Είναι περισσότερο πολύπλοκες και επομένως χωρίς νόημα για τον αρχάριο ή το μεσαίο Σπουδαστή, ο οποίος δουλεύει πιο βασικές τεχνικές. Χρειάζεται υπομονή και όρεξη, κι όλα ανήκουν σε αυτούς που θέλουν, στο Σαολίν Κουνγκ Φου.

Πιστοποίηση και Αναγνωρισιμότητα.

Η Δασκάλα του Σωματείου μας, πιστοποιείται και αναγνωρίζετε επίσημα από:

Το Ναό Σαολίν του Σονγκσάν [嵩山少林寺]

Την Κρατική Λαϊκή Ακαδημία Γου Σου της Λούογιαν [洛阳市少林武术学校]

Την Ελληνική Ομοσπονδία Γου Σου - Κουνγκ Φου [希腊武术功夫联合会]

Την Ελληνική Ομοσπονδία Σαολίν [少林希腊联合会]

Την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Σαολίν [少林欧洲联合会]

Το Κέντρο Έρευνας Πολεμικών Τεχνών και Πολιτισμού του Τσανγκτσούν [长春经开国学武道研究会]

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΜΑΣ

«ΣΑΟΛΙΝ ΚΟΥΝΓΚ ΦΟΥ ΑΘΗΝΑ»
Ομάδα Ανάπτυξης Σαολίν Κουνγκ Φου Ηλιούπολης
«ΑΝΕΜΟΣ»


Tο Σωματείο μας τελεί υπό την Αιγίδα του ΕΠΟΚΕΣ, την αποκλειστική διαχείριση του ΠΟΚΕΣΑ, συνεργάζεται με την Ελληνική Ομοσπονδία Σαολίν, την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Σαολίν, την Ελληνική Ομοσπονδία Πολεμικών Τεχνών και είναι Μέλος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γουσου - Κουνγκ Φου, με μοναδικό στόχο τη διάδοση των Τεχνών του Σαολίν.

Διεύθυνση: Γραβιάς 5, Ηλιούπολη 16343
Κινητό: +30 6906505860
Επίσημη Σελίδα Facebook | Επίσημη Σελίδα Twitter | E-mail: info@shaolinwind.gr